Centrum voor Trauma en Gezin (2024)

TOPGGz afdeling

Centrum voor Trauma en Gezin (1)

Voor kinderen, jongeren en gezinnen

Het centrum voor Trauma en Gezin is de plek voor kinderen en jongeren met moeilijk behandelbare, complexe of zeldzame aandoeningen op het gebied van trauma- en stressklachten, kindermishandeling en (onveilige) problematische gezinssituaties.

Wij zijn er voor kinderen en jongeren t/m 18 jaar uit heel Nederland. En voor hun (pleeg/adoptie)gezinnen. Want die hebben soms ook extra ondersteuning nodig.

Voor professionals

Wij zijn er ook voor zorgprofessionals. Twijfel je over de behandeling of diagnostiek van een kind of jongere met deze klachten? Onze specialisten kunnen ondersteunen met consultatie bij de triage, diagnostiek en behandeling. Zo zorgen we er samen voor dat we passende hulp bieden aan kinderen, jongeren en gezinnen.

De behandeling

Wij vinden het belangrijk om hulp te bieden die het beste bij jou en je problemen past. Daarom is een behandeling bij het centrum voor Trauma en Gezin altijd maatwerk. Niet te licht of te zwaar en niet te kort of te lang. Wij bieden met name poliklinische behandelingen, waarbij verschillende innovatieve behandelmethodes worden ingezet.

Voor jonge kinderen (2-7 jaar) met forse gedragsproblemen en hun ouders

Parent-Child Interaction Therapie (PCIT) is een behandeling gericht op het verbeteren van de opvoedvaardigheden van ouders, de ouder-kind relatie en het verminderen van de gedragsproblemen bij het kind. Er zijn drie varianten: de reguliere variant, de HOME-variant en éénmet virtual reality. PCIT gaat uit van de sociale leertheorie. Een behandeling duurt gemiddeld 8 tot 15 sessies, afhankelijk van de ernst van je klachten.

Voor kinderen en jongeren met posttraumatische stressklachten

Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie (TF-CBT) en Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) zijn succesvolle behandelingen voor als je posttraumatische stressklachten hebt na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis. Denk aan een gewelddadige aanslag, een verkeersongeval, verlies door een plotseling overlijden. Of na langdurige traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik, fysieke mishandeling of pesten.

Voor getraumatiseerde kinderen (6-16 jaar) met gehechtheidsproblemen

Jongeren die kindermishandeling hebben meegemaakt en daardoor (tijdelijk) uit huis zijn geplaatst, kunnen te maken hebben met posttraumatische stresssymptomen, gehechtheidsproblemen, gedragsproblemen en daarnaast een ingewikkeld systeem. Als een directe traumabehandeling met EMDR of TF-CBT niet kan vanwege vermijding, motivatieproblemen, regulatieproblemen of systeemproblemen dan kan IGT-K een oplossing bieden. IGT-K staat voor Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling voor Kinderen;een nieuw behandelmodel na kindermishandeling waarbij gezinsaanpak en EMDR zijn geïntegreerd. En waarin de gezinstherapeut en de traumabehandelaar nauw samenwerken. In de behandeling worden nieuwe EMDR-technieken voor zelfregulatie toegepast. De behandeling duurt gemiddeld 9 maanden.

Voor getraumatiseerde jongeren (12 -18 jaar) en hun ouders

Bij Kortdurende Intensieve Traumabehandeling (KIT) volgen jongeren en hun ouders gedurende een week een intensieve traumabehandeling met meersessies per dag.

Kortdurende, intensieve vormen van traumabehandeling zijn de afgelopen jaren veel in ontwikkeling geweest. Positieve effecten zijn bekend voor behandeling bij volwassenen. Ook in de kinder- en jeugdhulpverlening is deze behandelvorm in opkomst. Er worden hiervoor verschillende methodieken (bijv. EMDR, imaginaire exposure) gebruikt waarvan een hoge werkzaamheid is aangetoond. Er is echter nog weinig onderzoek beschikbaar over kortdurende, intensieve vormen van traumabehandeling bij kinderen en jongeren. Bovendien is er nog weinig bekend over het verloop van de behandeling zoals over de afname van PTSS klachten, effect op comorbide klachten, drop-out cijfers etc. Uit een pilotonderzoek blijkt dat een kortdurende intensieve traumabehandeling veelbelovende effecten laat zien bij getraumatiseerde jongeren en ook veilig gegeven kan worden. Het betrekken van ouders blijkt zeer belangrijk bij het slagen van de behandeling. Het huidige KIT-protocol bij Levvel wordt ontwikkeld vanuit ervaring met eerder onderzochte KIT-protocollen uit het jeugd en volwassen veld.

Aanmelden

Om hulp te krijgen bij het centrum voor Trauma en Gezin, moet je eerst bij ons worden aangemeld. Meestal regelt een huisarts of hulpverlener dat. Het kan ook zijn dat je ouders jou aanmelden met een verwijsbrief van bijvoorbeeld je huisarts of een andere hulpverlener.

Meer informatie over aanmelden

Consultaties en second opinions

Professionals kunnen contact met ons opnemen voor consultaties en second opinions op het gebied van triage, diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren met complexe problemen op het gebied van trauma/kindermishandeling en (onveilige) problematische gezinssituaties.

Elke dinsdag van 10.00 tot 11.00 uur houden wij online spreekuur (via Teams).
Wil je iets aan ons voorleggen of met ons bespreken? Stuur ons een mail via:

vakgroeptgg@levvel.nl

Je ontvangt dan binnen een week een uitnodiging voor het online spreekuur.

Voor vragen over het aanmeldproces kan je contact op nemen met het aanmeldteam:

088 054 70 01

Contact

Meibergdreef 5
1105 AZAmsterdam

Rijksstraatweg 145
1115 ZGDuivendrecht

088 054 70 00
vakgroeptgg@levvel.nl

Wetenschappelijk onderzoek

Naast de diagnostiek en behandelingen, doen wij ook wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek helpt ons om de diagnostiek en behandelingen te verbeteren. Het wetenschappelijk onderzoek doen medewerkers van Levvel samen met medewerkers van onder andere deUniversiteit van Amsterdam en het Amsterdam UMC.

Meer weten over onze (promotie)onderzoeken, publicaties en innovaties?
Op ons kennisplatform Levvel Up lees je er alles over.

Onderzoeken, publicaties centrum voor Trauma en Gezin

Voorbeelden traumabehandeling bij Levvel

Trauma verwerken met EMDR IGT-K: therapie voor trauma en gehechtheid bij kinderen, jongeren en hun ouders KIT - Korte Intensieve Traumabehandeling

Meer weten?

Meer informatie over het centrum voor Trauma en Gezin vind je op de website van Stichting Topklinische GGz.

Onze andere TOPGGz afdelingen

Nieuws

Proefschrift Carlijn de Roos 18 oktober 2021 Nieuwe richtlijn ‘Signaleren traumagerelateerde problemen’ 14 oktober 2021 Promotie Carolien Konijn: Fostering Traumatized Children 26 mei 2021
Centrum voor Trauma en Gezin (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 6154

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.