Geschiedenis van Tokyo (en een beetje van Japan) - Tokyo.nl (2024)

Geschiedenis van Tokyo (en een beetje van Japan) - Tokyo.nl (1)

Veel reizigers vinden het leuk om de geschiedenis van een stad of land te kennen voordat ze er naartoe gaan op vakantie. Neem nu de hoofdstad Tokyo, deze stad heeft een interessante en rumoerige geschiedenis van maar liefst 30.000 jaar. We hebben geprobeerd deze 30.000 jaar in een chronologische tijdlijn te zetten met de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Tokyo. Sommige gebeurtenissen hadden zoveel impact dat het hele land erdoor veranderde.

Wist je dat Tokyo al duizenden jaren bewoond is?

Hieronder volgt een chronologische tijdlijn van de groei van Tokyo tot de grootste metropool ter wereld wat het nu is.

30.000 jaar voor de jaartelling

Archeologen hebben resten van mensen en huizen gevonden van rond de 30.000 jaar geleden in (eigenlijk onder tijdens bouwwerkzaamheden) het huidige Tokyo. Dit wijst erop dat de regio toen al van belang was voor de Japanners, waarschijnlijk door zijn gunstige ligging aan de baai van Tokyo waardoor handel in vis mogelijk was. Vanaf hier gaat de geschiedenis van de stad worden geschreven en zal het zijn voetprint voor altijd achterlaten in Japan.

6e eeuw

Na een flinke tijdsprong gemaakt te hebben in de geschiedenis van Tokyo, omdat in deze periode de stad maar weinig actie en groei vertoonde, begint in de 6e eeuw de Japanse cultuur te bloeien. De Japanners kijken een beetje af naar hun Chinese buren en nemen het boeddhisme aan als geloof. Uiteindelijk krijgen de Japanners een eigen schrift en de typische architectuur die ze niet meer kwijtraken. In 794 sticht de keizerlijke familie de eerste hoofdstad van Japan namelijk Heiankyo, het hedendaagse Kyoto. Tokyo zal deze status van hoofdstad pas na 1000 jaar overnemen.

De Middeleeuwen

In de middeleeuwen, in het Engels Feudal Period, rond het einde van de 12e eeuw was er de krijgsheer (shogun) Minamoto Yoritomo die de eerste echte burgeroorlog in Japan won. Hiermee kreeg hij het heersende recht over Japan en stichten hij het shogunaat dat ruim 700 jaar aan de macht bleef.

Hij had de keizerlijke familie van de troon gestoten en een nieuwe hoofdstad gesticht in Kamakura (niet ver van Tokyo af), een klein vissersdorpje waar hij zelf vandaan kwam. Yoritomo is aan de macht gekomen door een militaire coupe en is daardoor eigenlijk de eerste Shogun van Japan, een Shogun is een Japans woord voor militair dictator.

De oorsprong van de samoerai

Tijdens de Kamakura periode, tussen de jaren 1192 en 1333, is de term samoerai ontstaan in de binnenlanden van Japan. De samoerai waren een groep krijgers die volgens een strikte code leefden en met hun loyaliteit gebonden waren aan een lord of heerser. Deze heerser beschermen de samoerai tot in de dood. Mochten de samoerai deze taak niet kunnen voldoen dan konden ze met eer sterven door ritueel zelfmoord te plegen, dit wordt Seppuku genoemd.

Tokugawa Ieyasu

In de tweede helft van de 16e eeuw was oorlogvoering al zeer ver ontwikkeld in Japan door de vele burgeroorlogen. Een militaire strateeg genaamd Tokugawa Ieyasu kwam aan de macht. Op sluwe wijze vermoorden deze heerser al zijn tegenstanders en zorgde ervoor dat zijn familie z’n 250 jaar aan de macht was in Japan. Tokyo begon rond deze tijd ook te groeien en werd steeds belangrijker voor de handel.

De Japanse standenmaatschappij

Geschiedenis van Tokyo (en een beetje van Japan) - Tokyo.nl (3)

De Japanse standenmaatschappij wordt in Japan een feit, wanneer eind zestiende eeuw de krijgsadel zijn positie versterkt door het vier-standensysteem in te stellen. Kooplui horen tot de laagste stand, daarna komen handwerklieden en boeren. De krijgsadel heeft een hiërarchische structuur onder leiding van de Shogun. Waarna de 69 provinciën van Japan worden bestuurd door daimyô’s, waaronder de leenheren en lokale heren staan. Elke heer heeft afhankelijk van zijn rang een aantal krijgers, samoerai in dienst.

Het verschil tussen standen is erfelijk en speelt een zeer grote rol in de oude Japanse cultuur. Zo is adel van de krijgsadel erfelijk. Hierdoor mogen zij niet trouwen met de lagere standen. Een groot ethisch gevoel, trouw, loyaliteit en bereidheid voor de heer te sterven, zijn typische deugden voor de krijgsadel.

Deze meer elite klassen hanteert typische normen en waarden waarmee ze werden groot gebracht. Zo zijn vaste onderdelen van de opvoeding literatuur, cultuur en verschillende kunsten, vooral de krijgskunst. Het totaal ideaal hiervoor is “de weg van de samoerai” genaamd de Bushido. Hierbij maken kennis van theeceremonies, Chinese literatuur, kalligrafie, boogschieten en bloemschikken (ikebana) naast de krijgskunst deel van uit.

Wist je dat Tokyo pas ongeveer 150 jaar zo heet? De vroegere naam van Tokyo is namelijk Edo.

De Edo periode

Geschiedenis van Tokyo (en een beetje van Japan) - Tokyo.nl (4)

Aan het einde van de 17e eeuw begon de stad Edo (voormalige naam van Tokyo) te groeien en de Tokugawa’s nabestaande maakte een soort gevangenis van de stad voor warlords en daimyo’s (Japanse heersers). Edo is eigenlijk Tokyo, de stad veranderde namelijk pas zijn naam naar “Tokyo” in het jaar 1868 tegen het einde van de Edo-periode.

De stad was tijdens de Edo periode een belangrijke pion in het behouden van de vrede in Japan. Want Japan telde ongeveer 270 verschillende daimyo’s en warlords waardoor heersen over allen erg lastig werd. Met het idee om een burgeroorlog te voorkomen werd de familie van elke daimyo en warlord van Japan in Edo vast gehouden, de lords hadden ook de verplichting dat ze elk jaar een paar maanden moesten doorbrengen in Edo. Dit zorgde voor stabiliteit en goede relaties binnen het land en voorkwam burgeroorlogen.

Japan opent zijn deuren voor buitenlanders

Geschiedenis van Tokyo (en een beetje van Japan) - Tokyo.nl (5)

Rond 1850 werd duidelijk dat Japan niet verder kon groeien onder de huidige regering en principes die waren ingesteld in de middeleeuwen. Het land had zich namelijk al meer dan 300 jaar in een isolement genaamd de Sakoku geplaatst. Hierdoor was handel met het buitenland niet mogelijk met uitzondering via de Nederlandse VOC. Wij Nederlanders hadden namelijk een goede gehoorzame relatie met de Japanners opgebouwd. Dit leverde ons het alleenrecht op internationale handel op via het eilandje Deshima nabij Nagasaki voor meer dan 300 jaar.

Echter in 1853, overtuigde de Amerikaanse Kapitein C. Perry de toen heersende Shogun erin om een contract te tekenen waardoor handel met het buitenland mogelijk werd voor iedereen.

Dit betekende het einde voor de Tokugawas familieheerschappij en in 1868 nam keizer Meiji de macht over Japan over. Dit is het begin van de Meiji-restauratie (明治維新, ofwel Meiji ishin) vernoemd naar de keizer. Keizer Meiji verhuisde gelijk de hoofdstad van Japan naar Edo en paste de naam aan naar Tokyo. Hier komt ook de naam van de beroemde Meiji Shrine vandaan.

Tweede Wereldoorlog

Geschiedenis van Tokyo (en een beetje van Japan) - Tokyo.nl (6)

Tussen 1930 en 1940 was Japan bezig met het uitbreiden van zijn kolonies in Azië en veroverde ze veel landen zoals Hong Kong, delen van China, Singapore, Maleisië, Filipijnen, Nederlands Indonesië en meer.

Uiteindelijk maakte ze in deze opmars een verkeerde stap door Pearl Harbor aan te vallen in 1941. Pearl Harbor was één van de grootste havens van de Amerikaanse marine buiten Amerika. Door deze aanval kon Japan niet meer genegeerd worden en maakt het vanaf dat moment deel uit van de Tweede Wereldoorlog. Deze liep al zeer snel ten einde doordat Amerika twee atoombommen gooide op de grote Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. De verwoesting was verschrikkelijk groot en er was letterlijk niks meer van de steden over. Het tijdperk van de vrede was eindelijk gekomen.

Huidig Tokyo en Japan

Geschiedenis van Tokyo (en een beetje van Japan) - Tokyo.nl (7)

Na de oorlog ontwikkelde Japan zich tot een leidend handelsland in Azië met als hoofdstad Tokyo. Japanners pasten zich makkelijk aan en ontweken conflicten met andere landen waardoor ze konden blijven groeien en economisch sterker worden. Tegenwoordig is Japan een voorloper in techniek en heeft een grote high tech industrie, dit zie je ook terug in het hedendaagse Tokyo.

Belangrijke data in de geschiedenis van Tokyo

Een aantal memorabele data die Tokyo maakten tot de wereldstad die het nu is.

  • 1787 – Eerste officiële telling van Edo (Tokyo) bevestigd een populatie van 1.3 miljoen mensen
  • 1853 – C. Perry van de Amerikaanse marine tekent het handelsverdrag in Edo (Tokyo)
  • 1868 – Tokyo is de nieuwe hoofdstad van Japan en heeft officieel geen Edo meer
  • 1873 – Ueno park gaat open als eerste publieke park van Tokyo
  • 1878 – De beurs Tokyo Stock Exchange is gevestigd
  • 1923 – Tokyo en Yokohama zijn getroffen door een aardbeving, ongeveer 100.000 doden
  • 1937 – Japan voert oorlog met China en veroverd Nanking, een belangrijke regeringsstad in China
  • 1940 – Japan vormt een alliantie met Duitsland en Italië.
  • 1941 – Aanval op Pearl Harbor
  • 1945 – Atoombom op Hiroshima en Nagasaki, het einde van de WWII
  • 1946 – Japan krijgt een democratische grondwet
  • 1952 – Geallieerde bezetting in Japan word beëindigd en Japan is weer zelfstandig
  • 1956 – Japan is lid geworden van de Verenigde Naties
  • 1964 – Olympische winterspelen in Tokyo
  • 2021 – Olympische Zomerspelen Tokyo

Vanaf wanneer was Tokyo bewoond?

De stad Tokyo draagt deze naam pas sinds 1868, hiervoor was de officiële naam Edo die het duizenden jaren droeg. De eerste tekenen van menselijk leven in de omgeving van het huidige Tokyo zijn rond de 30.000 jaar oud.

Waar komt de naam Edo vandaan?

De naam Edo is de oude naam van de hoofdstad Tokyo. De naam is vooral bekend geworden door de 400 jaar durende Edo periode waarin de Tokugawa familie regeerde over Japan.

Wat is de grootste natuurramp die Tokyo heeft getroffen?

Japan heeft door zijn ligging nabij de Pacifische Ring of Fire (tektonische plaat) veel last van aardbevingen met alle gevolgen. Zo zijn er meerdere tsunami’s geweest die delen van Tokyo lieten onderlopen en ook enkele aardbevingen die menig gebouw lieten schudden of instorten. De grootste natuurramp die Tokyo heeft getroffen is Great Kanto aardbeving in 1923. Deze aardbeving was zo verwoestend dat het één van de dodelijkste rampen van het land is.

Geschiedenis van Tokyo (en een beetje van Japan) - Tokyo.nl (2024)

FAQs

Why did they change Edo to Tokyo? ›

The Edo Period lasted for nearly 260 years until the Meiji Restoration in 1868, when the Tokugawa Shogunate ended and imperial rule was restored. The Emperor moved to Edo, which was renamed Tokyo. Thus, Tokyo became the capital of Japan.

What was Tokyo's original name? ›

Tokyo was originally known as Edo (江戸), a kanji compound of 江 (e, "cove, inlet") and 戸 (to, "entrance, gate, door"). The name, which can be translated as "estuary", is a reference to the original settlement's location at the meeting of the Sumida River and Tokyo Bay.

Why is Tokyo important to Japan? ›

Tokyo is the capital of Japan and one of the world's largest cities. Besides being the political center of Japan, Tokyo is also the financial, cultural, and industrial center of Japan and a major international financial center.

How do you describe Tokyo? ›

Tokyo, the capital of Japan, is vibrant as a city that leads Japan and the world. One of the attractions of Tokyo is that people from various regions and countries gather and interact with each other, and there is a tendency for many cultures to merge and to create new things.

Is shogun based on true story? ›

Unlike that brutal flight of fantasy, however, Shōgun is based on the 1975 historical novel of the same name by James Clavell — which was inspired by true events during the late Sengoku period (1467–1615) in Japan. In other words, there's something real to this horror.

What is the oldest Japanese city? ›

f*ckuoka is the largest city on the southern island of Kyushu, and it is the Japanese city that is the closest to China and Korea. For centuries, f*ckuoka has been the centre of trade with these countries, and it is considered to be Japan's oldest city.

What is the old name of Japan? ›

Yamato is the original name of Japan. The ancestors of many of the Japanese hailed from Korea.

What is Tokyo's sister city? ›

Sister Cities(States) of Tokyo
City (State)CountryDate of Affiliation
BeijingPeople's Republic of ChinaMarch 14,1979
ParisFrench RepublicJuly 14,1982
New South WalesAustraliaMay 9,1984
SeoulRepublic of KoreaSeptember 3,1988
8 more rows

What language do they speak in Japan? ›

The most widely spoken language in Japan is Japanese, which is separated into several dialects with Tokyo dialect considered Standard Japanese. In addition to the Japanese language, Ryūkyūan languages are spoken in Okinawa and parts of Kagoshima in the Ryūkyū Islands.

What are 5 facts about Tokyo? ›

7 Amazing Facts About Tokyo
  • Largest Metropolitan Area. Tokyo is the largest metropolitan area in the world, with over 37 million people living in the Greater Tokyo Area.
  • High-Tech Toilets. ...
  • Michelin-starred Restaurants. ...
  • Cherry Blossom Season. ...
  • Efficient Public Transportation. ...
  • Akihabara. ...
  • Imperial Palace Gardens.
Sep 22, 2023

Why is Tokyo so special? ›

Tokyo offers modern theater, opera and orchestral music as well as traditional kabuki and noh theater. In architecture, there is the ultra modern right next door to traditional Japanese wooden buildings, as well as the fascinating fusion of the two that was so popular in the 19th and early 20th centuries.

Is Tokyo a clean city? ›

“Japanese people don't litter” has become one of the most famous misconceptions about Japan, along with “Japanese trains are always on time.” Tokyo is indeed cleaner than most big cities anywhere else in the world, and Japanese people tend to be extra careful about cleanliness.

Why do people love Tokyo? ›

Tokyo has rich and diverse offerings for locals and visitors alike. From second-hand shopping boutiques to laid-back roof-top gardens and quaint, traditional restaurants - Japan's capital has plenty to offer. Euronews spoke to some of those who live and work in the city, to find out what makes Tokyo so special to them.

How big is Tokyo vs New York? ›

Tokyo is actually bigger than New York City in terms of population. Tokyo is one of the most populous city in the world, with over 37 million people in its metropolitan area. New York City, on the other hand, has a population of around 8.4 million in the city proper.

Who renamed Edo to Tokyo? ›

After the Meiji Restoration in 1868 the Meiji government renamed Edo as Tokyo (東京, "Eastern Capital") and relocated the Emperor from the historic capital of Kyoto to the city. The era of Tokugawa rule in Japan from 1603 to 1868 is known as the Edo period.

What ended the Edo period in Japan? ›

The period came to an end with the Meiji Restoration and the Boshin War, which restored imperial rule to Japan.

Why did they change the name of Kyoto to Tokyo? ›

Tokyo was originally named Edo when it became the seat of the Tokugawa shogunate government in 1603. When the capital was moved from Kyoto to Edo, the name was changed to Tokyo ("Eastern Capital") in 1868 at the beginning of the Meiji Restoration.

Does Edo Japan still exist? ›

Edo Japan is the ancient name of Tokyo, the capital of Japan. We will celebrate 200 locations and 45 years of business in 2024. Our best sellers of 45 years are the Teriyaki Chicken and Sukiyaki Beef. We serve more than 11 million meals annually.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 6248

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.